
Bulwy topinambura rosną skryte pod warstwą ziemi. Ponad powierzchnię wystają jedynie łodygi z kwiatem przypominającym słonecznik. Bulwy mają różne kolory – od żółtego, po fioletowe. Kształtem przypominają gruszki, czasem przyjmują nieco bardziej amorficzne kształty, przywodzące na myśl imbir.

W Niemczech dostępna jest wódka o dźwięcznej nazwie „topinambur brandy”.

W smaku Topinambur przypomina ziemniaka, jest nawet lekko słodkawy. W kuchni można przyrządzić go na kilkadziesiąt sposobów.
Jego wielką zaletą jest możliwość spożycia na surowo. Tak więc ten bulwiasty słonecznik jest doskonałym dodatkiem do sałatek i surówek.


Ta egzotyczna roślina jest banalnie prosta w uprawie. Rośnie praktycznie w każdej glebie – z wyjątkiem terenów bagiennych. Bulwy wytrzymują nawet temperatury rzędu -50 stopni. Górna część rośliny czyli pędy wraz z liśćmi, są przysmakiem wszelakiej zwierzyny.

Zaletą Topinambura jest jego uniwersalność. Na domowych talerzach stanowi podstawowe źródło potrzebnych mikroelementów i witamin. Może być podstawową bazą każdego posiłku. Odpowiednio przyrządzony, potrafi zachwycić bardzo wyrafinowane gusta smakowe.
Zdrowe jedzenie jest modne, może dlatego że moda jest kojarzona z energią – tą niewątpliwie dysponuje opisywane warzywo.
Energia, zdrowie, witalność, tego nigdy za mało, prawda?